Інженерні мережі. Будівництво. Інжиніринг
 
  • 04
  • 01
  • 02
  • 03
 
 

Як відомо, нещодавно у Львівський області відкрито нове родовище природного газу – Крехівське. Це родовище знаходиться у Жидачівському районі, поблизу також експлуатують Дашавське, Любешівське і Тейсаровське газові родовища. За попередніми оцінками експертів, родовище може містити близько 150 млн. кубометрів газу. У найближчій перспективі це дозволить експлуатувати родовище щонайменше 10-ти років. Але на цьому видобуток "львівського" газу не зупиниться. До кінця року інвестори планують пробурити тутще дві свердловини, а у 2016 році до програми збільшення видобутку природного газу у регіоні долучать газоносні площі, які знаходяться і в Івано-Франківській області.

 

Однак, з кожним днем вартість викопних джерел енергії невпинно збільшується. І потрібно замислитися над пошуком та можливістю більш ефективного відбору енергії від уже існуючих джерел. У сучасному місті несподіваним, але альтернативним рішенням може стати відбір тепла від каналізаційних мереж.

 

Останнім часом, у Львові спостерігається проблема неприємного запаху від каналізаційних стоків. За словами головного технолога міста Миколи Одуха, основною причиною є досить висока температура каналізаційних стоків, що призводить до утворення випарів. Для зменшення цього неприємного запаху необхідно повністю реконструювати систему вентиляції колекторів та придбати спеціальне обладнання для очищення каналізації. Але, як варіант, можна налагодити і відбір тепла із випарів.

 

— Використання тепла від стоків для потреб міських будівель справа аж ніяк не нова та відома досить давно, - розповідає Ярослав Чемеринський, заступник директора компанії "Денова" - Ще здавна підключення інженерних ливневих систем до систем каналізації здійснювали так, щоб теплові випари від каналізації постійно обігрівали зливові труби, які, в свою чергу, не замерзали та вентилювали міську каналізаційну мережу. Нині, щоб уникнути замерзання ливневих відводів використовується електрична енергія.


Завдяки технічним рішенням компанії «Денова», відтепер стало можливим вторинне використання тепла, яке віддає місто, для забезпечення опалення адміністративних будівель Львова без руйнації існуючих мереж та прокладання нових. При цьому ціни на використання цього джерела енергії, на відміну від традиційних, є значно дешевшими і більш вигідними.


— Ми працюємо над забезпеченням процесу відбору тепла, як в існуючих каналізаційних мережах, так і при будівництві нових каналізаційних колекторів. Фахівці нашої компанії при проектуванні систем відбору також враховують безперервно зростаючий обсяг каналізаційних стоків через постійне зростання кількості житлових будівель та будівництва нових підприємств, – додає Ярослав Чемеринський – Використання даного джерела енергії для міста є не тільки економічно доцільним, але й дозволяє вирішити низку екологічних проблем з негативного впливу на навколишнє середовище.


Практика максимального (подекуди і безвідхідного) використання залишків будь-якого типу, вже давно втілена у життя у багатьох країнах зарубіжжя: сміттєпереробні заводи, використання теплових ресурсів різних систем, залучення альтернативних видів енергії тощо. А безвідповідальне використання ресурсів, яке, на жаль, має місце у нашій країні значно здорожує рівень життя кожного громадянина. Тож втілення в життя схожих ініціатив допомогло б зекономити кошти та оптимізувати негативний вплив на середовище. А також сприяло б переходу країни на якісно новий рівень енергетичної незалежності, яка в наш час є вкрай важливою.

 

 

 
 
 
Контакти
 
ТзОВ «Денова»
 
79014, м. Львів, вулиця Мучна, 23, офіс 4
 
Тел.: +38 (032) 295 84 69
+38 (067) 674 24 99
 
Факс.: +38 (032) 295 84 62
 
e-mail: office@denova.com.ua
 
Ми на LinkedIn
 
На карті